Trygg oppvekst Øksnes

Hjelpeinstanser

1. Linjetjeneste / Kommunalt

Hvem: Helsestasjon/skolehelsetjenesten

Hva – kort om tjenesten

Helsefremmende og forebyggende tjenester for alle gravide, barn mellom 0-20 år i Øksnes kommune, Helsestasjon for ungdom opp til 25 år og flyktningehelsetjeneste.

Hvordan – henvisningsrutiner

Lavterskel og gratis tjeneste. Ingen henvisning.

Ta kontakt for timebestilling eller samtale.

Helsestasjonen – Øksnes kommune (oksnes.kommune.no)

 

Hvem: Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) og logopedtjeneste.

Hva – kort om tjenesten

PPT skal hjelpe skoler og barnehager med å legge til rette for barn og elever med behov for særskilt tilrettelegging, for at de skal ha et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PPT hjelper skoler og barnehager med kompetanse- og organisasjonsutvikling, og utarbeider sakkyndig vurdering av barn med særskilte behov.

Hvordan – henvisningsrutiner

Henvisningskjemaer og prosedyrer, under skjemaer PPT – og logopedtjenesten.

Etter samtykke fra foreldre/foresatte kan barnehager, skoler, helsestasjonen, kommunalt hjelpeapparat, BUP, lege/sykehus og lignende henvise til PPT. Eleven kan også henvises av sine foreldre/foresatte. Etter fylte 15 år kan elever og lærlinger på eget initiativ henvise seg selv til PPT uten samtykke fra sine foresatte. https://www.ppdvl.no/

Hvem: Vesterålen barnevern

Hva – kort om tjenesten

Vesterålen barnevern – et regionalt samarbeid

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttelse til rett tid, og bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Barnevernet er først og fremst en hjelpetjeneste, men barnevernloven åpner samtidig for tvangstiltak.

Hvordan ta kontakt eller melde til barneverntjenesten:

Vesterålen barnevern – et regionalt samarbeid (vestbv.no)

 

Hvem: Familievernkontoret

Hva – kort om tjenesten

Familievernkontoret er åpent for alle familier som trenger hjelp til å forebygge eller bearbeide eksisterende utfordringer i sine familierelasjoner.

De fleste kommer til oss for rådgivning og samtaler om problemer i parforholdet og i familien. Eller når det er vansker, konflikter eller kriser i familien.

Hvordan – henvisningsrutiner

Familievernkontoret Innlandet tilbyr gratis parterapi, familieterapi og mekling ved samlivsbrudd. Trenger ikke henvisning, de tar imot helt uforpliktende ta kontakt med familievernkontoret per telefon eller epost.

Lofoten og Vesterålen familievernkontor | Bufdir

2. Linjetjeneste / Fylkeskommunalt

Hvem: Vesterålen Barne- og ungdomspsykiatri (BUP)

Hva – kort om tjenesten

BUP Vesterålen utreder og behandler barn og ungdom i alderen  0-18 år med moderate og alvorlige psykiske vansker, samt yter hjelp til deres familier.

Noen av de vanligste problemstillingene er vansker med angst, atferdsforstyrrelse/trasslidelse, bipolar lidelse, depresjon, forstyrrelser av aktivitet og oppmerksomhet (ADHD)- mistanke, psykose, selvskading, selvmordstanker, spiseforstyrrelser, Tourettes syndrom, traumer/kriser/katastrofer med alvorlige psykiske reaksjoner, tvangstanker og/eller tvangshandlinger, utviklingsforstyrrelser/ autismespekter tilstander og mistanke om gjennomgripende forstyrrelser/tilstander.

Hvordan – henvisningsrutiner

En henvisning til BUP må sendes skriftlig fra fastlege, barnevernsleder eller psykolog. Foreldre som har foreldreansvar, må samtykke til at henvisningen sendes (hvis du er under 16 år). Dersom barnevernet har overtatt omsorgen for barnet eller ungdommen samtykker de til henvisning til BUP.

BUP Vesterålen – Nordlandssykehuset HF

Hvem: Habiliteringstjenesten

Hva – kort om tjenesten

Habilitering barn, Vesterålen

Oppfølging i pasientens hjem / kommune i Hadsel, Sortland, Øksnes, Bø og Andøy.

Hvordan – henvisningsrutiner

Målgruppe:

Barn og unge 0-18 år med medfødt eller tidlig ervervet funksjonsnedsettelse. Herunder utviklingshemming, autismespekterforstyrrelse, ulike syndromer og komplekse tilstander som medfører alvorlige og sammensatte funksjonsnedsettelser.

Oppgaver:

  • Utredning / kartlegging, behandling, råd og veiledning.
  • Kurs og pasientopplæring.

Henvisning:

  • Inneliggende pasienter henvises av lege på aktuell sengepost til HABU Vesterålen
  • Fastlege eller annet sykehus elektronisk eller pr post til Habiliteringsteamet, Ivar Bergsmogt. 3, 8450 Stokmarknes.

Les om Habilitering barn, Vesterålen

 

3. Linjetjeneste / Nasjonalt

Hvem: Statped

Hva – kort om tjenesten

Statped bistår kommunen med spesialpedagogiske tjenester innenfor seks ulike fagområder: ervervet hjerneskade, hørsel, syn, språk og tale, sammensatte lærevansker, kombinerte syn- og hørseltap og døvblindhet. De bistår både på indvidnivå og systemnivå.

Hvordan – henvisningsrutiner

Henvisning skjer i samarbeid med PPT.

Se hjemmesiden: http://www.statped.no/

Hvem: Frambu

Hva – kort om tjenesten

Frambu er en del av spesialisthelsetjenesten og har spesiell kompetanse på over 400 ulike sjeldne diagnoser. Senteret utvikler, samler og sprer tverrfaglig kunnskap til personer med diagnose i alle aldre og livsfaser, og til pårørende og tjenesteytere rundt disse. Frambu tilbyr veiledning, kurs og leire til familie, samt veiledning til støtte og hjelpeapparatet rundt barnet.

Hvordan – henvisningsrutiner

Søknad om tjenester hos Frambu forutsetter blant annet at andre hjelpeinstanser er involvert i et pågående arbeid vedr. et barn/elev.

Se hjemmesiden: https://frambu.no/